15.3.14

Mediterrani


                                                         
                                                ["Europa i el brau" Museo Archeologico Nazionale di Napoli.]

Mediterrani. Del mite a la raó. 
Caixaforum Barcelona fins el 15 de juny de 2014
Segons la nota informativa de la pròpia Fundació "La Caixa":
"Del Pròxim Orient a Egipte i d'allà a Grècia i més tard a Roma, el Mediterrani va ser la via de comunicació de creences, idees, coneixements i formes culturals que van tenir una influència que s'allarga fins als nostres dies. La nova exposició arqueològica organitzada per l'Obra Social "la Caixa", Mediterrani. Del mite a la raó, reuneix una col•lecció excepcional d'obres de l'antiguitat grecollatina a l'entorn d'un tema comú: la creació de l'esperit europeu. L'exposició explica l'evolució del pensament entre els segles VI aC i IV dC a través d'una selecció de 165 obres gregues i llatines —escultures, relleus, ceràmiques, frescos, mosaics i joies, procedents de museus europeus—, entre les quals destaquen col•leccions públiques de Grècia i Itàlia. Les obres mostren l'evolució des d'un Mediterrani explicat a través dels viatges mítics d'Ulisses, Jàson i Hèracles —heroi mediterrani reverenciat per la majoria de pobles riberencs—, fins a l'ordenació de l'espai humà, propi de les ciutats colonials gregues, i una concepció de l'home, dotat d'ànima, que assumeix les virtuts i vicissituds dels antics herois que sobreviuen en el nostre imaginari. L'exposició forma part d'un innovador projecte de l'Obra Social "la Caixa" per aprofundir en el passat, present i futur del Mediterrani des de diferents punts de vista, que es completarà amb una altra mostra simultània a Cosmocaixa Barcelona."

Mai és tard per tornar a recordar i refrescar des d'una perspectiva de la immediatesa dels temps actuals tot el llegat cultural, social, filosòfic del nostre bressol i origen que és la Mediterrània, entesa no tant com un espai físic o geogràfic sinó com un llegat de mites i valors que cal reivindicar i protegir.

Un passeig únic i molt recomenable per veure peces exposades exclusivament per l'ocasió, algunes de Museus de Nàpols i Pompeia.